Amsterdam thuiszorg

GINGIVITIS HERKENNEN EN BEHANDELEN

Geplaatst op

Bij gingivitis is er sprake van ontsteking van het tandvlees. Dit komt vaak voort uit een laagje tandplak, of bacteriën, die zich op de tanden ophopen. Gingivitis is een niet destructieve vorm van parodontitis, maar niet-behandelde gingivitis kan zich ontwikkelen tot parodontitis. Dit is ernstiger en kan op termijn leiden tot tanduitval. Gingivitis is een veel voorkomende vorm van tandvleesaandoeningen, daarom is het belangrijk om je gebit periodiek te laten controleren door de tandarts of mondhygiënist.

Ben je op zoek naar een goede tandarts? Dan adviseren we je van harte om een afspraak te maken bij iSmile Tandartspraktijk.

LASTIG TE HERKENNEN SYMPTOMEN

In de beginfase van gingivitis, kunnen patiënten soms zelf niet eens doorhebben dat ze het hebben. Dit komt doordat de symptomen niet prominent aanwezig zijn. De aandoening moet echter serieus worden genomen en onmiddellijk worden aangepakt door een tandarts en/of mondhygiënist. Gingivitis is te herkennen aan onderstaande symptomen:

  • fel rood of paars tandvlees
  • gevoelig tandvlees dat soms ook pijnlijk aanvoelt
  • bloedend tandvlees tijdens het poetsen of flossen
  • slechte adem
  • ontstoken of gezwollen tandvlees
  • terugtrekkend tandvlees
  • zacht tandvlees

Vaak herkennen mensen deze symptomen pas door als het tandvlees rood en gezwollen is en gemakkelijk bloedt tijdens het poetsen. Hierdoor zijn er vaak meerdere behandelingen nodig om alle gebits- en tandvleesproblemen op te lossen.

BEHANDELING

Gingivitis wordt vaak opgelost met een gebitsreiniging door de tandarts en goede mondhygiëne, zoals het langer en vaker poetsen en flossen. Daarnaast kan een ontsmettende mondspoeling helpen.

GEBIT REINIGEN DOOR DE TANDARTS

Tijdens een bezoek aan de tandarts of mondhygiënist worden onderstaande mondhygiëne behandelingen om de gingivitis te verhelpen. Plak en tandsteen worden verwijderd. Dit wordt ook wel polijsten genoemd. Dit kan onaangenaam aanvoelen, vooral als er veel tandsteen is opgebouwd of wanneer het tandvlees extra gevoelig is. Er kan echter bijna altijd verdoofd worden. Het verhelpen van beschadigingen in het gebit. Dit maakt mondhygiëne eenvoudiger. Een tandarts of mondhygiënist legt uit hoe belangrijk mondhygiëne is en hoe u effectief kunt poetsen en flossen. Vervolgafspraken kunnen worden aanbevolen, zo nodig met vaker reinigen. Een aantal gebitsbeschadigingen, zoals scheve tanden, kronen of bruggen met opstaande randen, kunnen het moeilijker maken om tandplak en tandsteen goed te verwijderen. Ook kunnen ze het tandvlees irriteren. Een tandarts kan daarom aanvullende behandelingen adviseren.

THUIS JE MOND GOED VERZORGEN

De tandarts kan aanvullende adviezen en tips geven voor een goede mondverzorging. Daarnaast is het handig om onderstaande richtlijnen te hanteren.

  • Poets je tanden minstens twee keer per dag
  • Gebruik een elektrische tandenborstel met een ronde borstelkop
  • Gebruik ten minste eenmaal per dag ragers

Daarnaast kan een tandarts je adviseren regelmatig de mond spoelen met een antiseptisch mondspoelmiddel of een andere (geschikte) borstel te gebruiken.

Gerelateerde berichten

Over ons

Op onze site vind je tal van interessante artikelen over thuiszorg en wat daarmee samenhangt.

Contactgegevens

Via info @ amsterdamthuiszorg.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden